Bön­biffar – eller fala­fel på vita bönor!

Jag håller på att experimentera lite för att göra några riktigt bra vegetariska biffar, och det är inte så himla lätt, faktiskt. Men gillar man falafel, så är det här jättegoda! Mycket smak och mycket textur, och man blir rejält mätt på dem. Dock får jag slänga in en liten varning; om man är känslig för bönor, så bildar de såklart en del gaser… Det var dock bara jag som kände av det här hemma; det är visst jag som är den känsliga i den här familjen 😉

Man får ju börja med att lägga vita bönor i blöt kvällen innan. Bara häll upp 3 dl torkade bönor i en bunke och häll på vatten så att det står en bra bit över bönorna. Låt dem sedan stå i kylen över natten, så att du kan använda dem för att göra biffar nästa dag. Det funkar inte att köpa kokta bönor på burk, för de ska inte kokas! Det är ju det som är hemligheten med att få till riktigt bra falafel; att inte koka bönorna (eller kikärtorna som det brukar vara) eftersom de inte håller ihop då. Det blir bara som en mosig smet.

Vita bönbiffar (24 st):
1,5 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg

3 dl okokta bönor (blötlagda över natten)
1 stor gul lök, mycket finhackad
1 solovitlök, pressad
3 rsk salt
3 msk mjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk curry
2 tsk malen koriander
1/2 tsk cayennepeppar
1/4 tsk kardemumma

Börja med att hälla mjölk och ströbröd i en bunke och låt stå och svälla i tio minuter. Blanda sedan i ägget.
Mixa bönorna så att de blir smuliga med ganska små bitar. Det ska vara så att de håller ihop, men det ska inte bli som en slät smet. Hacka löken mycket fint och blanda i. Häll i alla kryddorna och mjölet och rör om så att det fördelas jämnt. Rör ner bönorna i mjölk och ströbrödsblandningen och rör tills du har en kladdig, ganska grovmalen “färs”. forma runda bollar och platta ut dem i stekpannan. Stek biffarna i lite olja; det ger finast yta. Se till att steka dem i tre-fyra minuter på varje sida, så att de blir genomstekta. Servera med en sallad med avocado, röd paprika och salladslök, med en kall sås gjord på creme fraiche, fetaost och honung.

En biff innehåller 59 kcal och:
8,3 g kolhydrater
1,2 g fett
2,8 g protein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *