Fredags­receptet: Poké-bowl

Idag blev det som jag hade planerat igår…nästan. Det blev en riktig lyxtallrik med räkor och rå lax och andra trevliga tillbehör. Inget behöver tillagas, utan bara skalas och skäras i bitar. Riktigt bra mat när det är såhär varmt 🙂
Fisk och skaldjur som skärs i bitar och marineras i soja och serveras i en skål med tillbehör kallas Poké-bowl, kommer från Hawaii och ger alla möjligheter till variation. Jag körde en variant helt utan ris eller nudlar, och med sesamolja i marinaden, men man kan ju variera i all oändlighet, SÅ otroligt gott!

Här är receptet (lite modifierat mot vad jag hade tänkt eftersom jag inte fick tag på varken färsk tonfisk eller edamamebönor som jag tänkte igår):

Det här receptet ger 4 portioner om man äter som jag gör, men det är lätt att äta mycket av det här goda, så om man inte känner att man behöver snåla, så räkna inte med att det blir mer än max 3 portioner:
1 kg oskalade räkor
450 g laxfilé
150 g crabsticks
40 g salladslök (3 st)

Marinad:
2 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja (typ Kikkoman)

Tillbehör:
1/2 Cantaloupemelon
200 g Sockerärtor
2 Avocados
40 g Wasabi paste
Lite sesamfrön på toppen

Skala räkorna, skär laxen i 1,5 x 1,5 cm tärningar och crabsticksen i tjocka skivor. Skiva salladslöken tunt och rör ihop allt i en skål. Häll över sesamolja och soja och rör om tills allt täckts av marinaden. Skär cantaloupemelon, avocado och sockerärtor i tärningar. Lägg upp fisk- och skaldjursröran i en hög och lägg ner tillbehören i högar tätt intill. Ät och njut!

En portion med 200 gram av fisk- och skaldjursröran ger 274  kcal
Tillbehör:
70 g cantaloupemelon (38 kcal/100 g): 30 kcal
30 g avocado (160 kcal/100 g): 50 kcal
20 g sockerärtor (51 kcal/100 g): 10 kcal
5 g wasabi paste (255 kcal/100 g): 13 kcal
Jag räknade inte med de få sesamfröna på toppen, eftersom det var för lite för att ge utslag på vågen 🙂
Totalt blir denna portion då ungefär 380 kcal

Näringsinnehållet i lax- och räkröran är:
18,5 g fett
5,1 g kolhydrater
42,6 g protein
0,2 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *