Vegetarisk måndag – Squashpasta med pesto

Att strimla squash till nudlar är ett fantastiskt bar sätt att få till en “pastarätt” med väldigt lite kalorier. Man måste dock skaffa sig ett juliennejärn, men det är väl värt pengarna. När man har det, så kan man strimla allt möjligt; morötter, squash, gurka, potatis, you name it. Fast min favorit är helt klart grön squash. Det blir en riktigt trevlig konsistens med lite lagom tuggmotstånd, och squashen har ju en förmåga att suga till sig alla smaker som den kommer i kontakt med under tillagningen. Jag kan ju också lugna oroliga läsare med att det inte är “kaninmat” eller att man inte skulle bli mätt. Nope; det kommer man visst att bli! Man kommer till och med att gilla både smaken och konsistensen skulle jag våga säga. Vill man förstärka och få i sig lite mer fett, så skulle jag rekommendera att man skivar upp en avocado och serverar till.

En annan aspekt som jag tycker är trevlig att nämna är ju miljöaspekten; det är ett utmärkt tillfälle att försöka minska sitt intag av köttprodukter samtidigt som man även hjälper till att spara lite på miljön. Jag tycker inte att man ska förbjuda något, men är däremot helt övertygad om att nyckeln till en god kosthållning är variation. Om man dessutom känner att det är svårt att bara äta lite när det kommer till pasta, så är squashpastan ett riktigt bra alternativ. Då kan man också äta en mycket större portion av det goda; och det kan ju kännas fint 🙂

Här kommer receptet på Squashpasta med pesto:

2 stora gröna squash (ungefär 850 g; det blir ungefär 700 g pastastrimlor)
300 g körsbärstomater
50 g soltorkade tomater (inte inlagda i olja, utan sådana man köper på påse)
2 små burkar majskorn (140 g avrunnen vikt/burk)
40 g pesto
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes
100 g fetaost (eller mer om man vill ha; man strör ju över så mycket man vill ha på slutet)

Strimla så mycket det går av squashen – inte mittbiten med kärnorna; spara den i en påse i kylen och använd i någon soppa, wok eller sallad senare i veckan. Lägg den strimlade squashen i het, torr stekpanna och rör runt under tiden de steks (det tar ungefär fem minuter tills de har en lagom konsistens). Lös upp buljongtärningen i 1 dl vatten och häll över under stekningen.  Squashen kommer att släppa en del vatten, så häll upp i ett durkslag och låt rinna av medan resten av ingredienserna förbereds.

Skär körsbärstomaterna i kvartar, strimla de soltorkade tomaterna och lägg över i en stekpanna. Häll över majs och chiliflakes och rör runt tills allting blivit varmt. Dra stekpannan från värmen och lägg i squashen. Blanda runt allt och tillsätt under tiden peston.  Lägg upp på tallrikar och strö över smulad fetaost.

Grönsaksröran ger 65 kcal/100 g och fetaosten ger 267 kcal/100 g
En portion på 400 g ger då 262 kcal och 30 g fetaost 80 kcal.
Totalt för en sådan portion blir då 342 kcal

Näringsinnehållet är:
2,5 g fett
8,3 g kolhydrater
2,3 g protein
1,7 g kostfiber

2 Comments Add yours

 1. Therese says:

  Juliennejärn till inköpslistan!! Vilket järn har du?

  1. Marie says:

   Härligt! Jag har ett liknande detta: http://www.kitchentime.se/sv/p/julienne
   Enklast möjliga ?. Fast jag funderar på att se om jag hittar ett med lite bättre handtag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *