Jag ska ha fika på jobbet imorgon, och har haft fullt upp med att baka nougatkakor, så det blev inget nytt recept idag, men däremot ett tips! Jag gjorde ju Kreolsk gryta häromdagen och hade kvar att plocka fram ur frysen idag. När man kaloriberäknar en maträtt är det bra att se till att göra en rejäl laddning på en gång, så slipper man lägga tid på att räkna nästa gång. Då är det bara till att väga upp mängden och så är det klart att äta! Perfekt när man är lite trött eller stressad 🙂
Tipset är att man kan byta ut det vanliga riset mot blomkålsris om man vill ha ett lite nyttigare tillbehör. Resten av familjen tyckte till och med att det var godare som tillbehör till grytan än vanligt ris. Man tar helt enkelt bara ett rejält blomkålshuvud och delar i stora bitar och sedan kör man det i mixern på den grova rivskivan. Det går såklart att riva på rivjärn också, men jag skulle inte rekommendera det om man inte vill ha små blomkålsbitar under fötterna i flera dagar efteråt. Det skvätter riktigt mycket. Efter att man rivit blomkålen, så häller man den i en stor gryta med kokande buljong. Jag tog två tärningar Knorr svampbuljong, för det är min favorit (när det gäller buljongtärningar alltså). Jag tycker att det räcker att den kokar i fem minuter, men smaka på en bit och känn efter, det är ju lite olika vad man gillar när det gäller konsistens.
Blomkål innehåller bara 24 kcal/100 g jämfört med vanligt kokt ris som innehåller 120 kcal/100 g. Dessutom så innehåller 100 g blomkål hela dagsbehovet av C-vitamin. Inte illa! Gör en rejäl laddning och lägg i kylen att ha under veckan; det går alldeles utmärkt att värma i mikron eller att blanda med lite andra grönsaker. Det kanske återkommer ett recept med blomkål imorgon om jag kommer på något kul 🙂
Vilken smart variant på ris 🙂