Kreolsk gryta och tankar inför fredagsmys

Japp, idag kommer receptet på grytan som jag lagade igår. Jag åt den idag igen, och den är ju nästan ännu bättre dagen efter 🙂

Idag var jag inte hemma förrän kvart över sju, och hade inte ätit sedan klockan halv ett. På vägen hem skulle jag dessutom handla ett par saker. Ännu en klassisk fälla; att handla mat när man är hungrig. Men nu har man ju lärt sig hur man ska göra. Bara tänka på saker som är nyttiga OCH goda. Räkor, färsk tonfisk och lax, till exempel. Fokusera på att det är positivt att få vara lite hungrig ibland. Man har gjort studier på detta och det har visat sig att man faktiskt mår bättre av ett litet kaloriunderskott. Det tänker jag på när jag är hungrig i affären 😉

En inte så välkommen tanke poppade också upp i huvudet idag när jag gick hem från jobbet: -Vad mysigt att det är fredag imorgon, då kan man unna sig något gott! Tänk att det är så invant att tänka så att man inte riktigt kan stoppa det innan det dyker upp. Tyvärr så resulterar ju ett sånt tänkande bara i att man blir jättesugen på att äta det där “goda” som man har gått och tänkt på. Tricket är då att hitta något annat som man verkligen gillar, men som samtidigt är bra för en. Jo…man kan visst hitta något! För mig är det till exempel skaldjur i alla former, avocado, körsbärstomater eller färsk tonfisk och lax som jag nämnde ovan. Och kanske med en dressing på sesamolja och japansk soja och med tunt skivad salladslök och edamamebönor till…jag tror att jag har bestämt vad det blir till middag imorgon!

Men…här är först det utlovade receptet på den kreolska kycklinggrytan:
Det blir en jätteladdning; om man äter mina små portioner så blir det 15 st, men med lite större normalportioner, så blir det en 8-10 st.

800 g kycklingfilé
270 g chorizo eller annan stark korv (Brännare från Ingelsta kalkon är också jättegoda i)
1 burk (130 g avrunnen vikt) Kalamataoliver
1 burk (190 g avrunnen vikt) syltlök
1 burk Cornichons (små, inlagda gurkor; 170 g avrunnen vikt)
2 röda paprikor
1 grön squash
400 g champinjoner
2 stora, gula lökar
3 msk rapsolja för stekning
1 l matlagningsgrädde

Börja med att skära kycklingfilén i små bitar och häll i en skål. Marinera med specialmarinad som man använder i asiatisk matlagning.
Marinera såhär:
Ta 3 tsk Bikarbonat och strö över och rör runt under tiden, så att det blandas runt ordentligt.
Häll över 2 msk japansk eller kinesisk soja (den japanska är mildare i smaken och mindre salt, så det är en smaksak)
Strö över 1/2 tsk socker och rör runt
Strö över 2 tsk maizenamjöl och häll på en liten skvätt vatten och rör om ordentligt.
Jag lovar att om ni nu låter det marinera medan ni gör i ordning resten av ingredienserna, så kommer ni att få en kyckling som är extremt mör och saftig! Man tror knappt att det är kyckling längre när man känner konsistensen. Det här är ett knep som man ofta använder i asiatisk matlagning för att få lite sämre kött att ändå bli mört, eftersom bikarbonaten bryter ner köttfibrerna och maizenamjölet kapslar in vätskan så att det inte sipprar ut och gör köttet torrt även om man snabbsteker i riktigt het panna 🙂 När man väl börjat göra såhär, så kan man inte tillaga på annat sätt.
När kycklingen marinerat klart; stek den snabbt i olja i mycket het wokpanna; beroende på hur stora bitarna är, så kommer det bara att ta några få minuter innan de är klara. När de börjar släppa vätska, så har du stekt för länge 😉

Skär löken i båtar, champinjonerna i kvartar och squashen i tärningar och stek på låg värme tills det är mjukt. Här behövs ingen olja, eftersom champinjonerna släpper en del vätska och gör så att det inte bränner fast. Halvera och skiva korven och lägg i grytan och häll i syltlök, Cornichons och Kalamataoliver. Häll över grädden och låt stå och puttra lite smått medan du steker kycklingbitarna. När kycklingen är klar, häll den i grytan. Strimla paprikan och rör ner den. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med vanligt, rundkornigt ris eller, om man vill dra ner på kolhydraterna, (och kalorierna) kokt, riven blomkål som ersättare för riset.

Denna gryta ger då 136 kcal/100 g, kokt ris ger 130 kcal/100 g och blomkål ger 24 kcal/100 g
Så en portion på 200 g gryta ger då 272 kcal och med 100 g ris så blir det ungefär 400 kcal.
Kör man med blomkål så blir det (med 200 g blomkål) totalt 320 kcal 🙂

Näringsinnehållet för grytan är:
8,9 g fett
4,9 g kolhydrater
9,1 g protein
0,7 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *