Idag gjorde jag en variant på kinamatsklassikern Gong Bao jiding, som betyder typ Kung Paos kycklingbitar (men man brukar ofta säga kungens små kycklingbitar). Rätten är lite vad den låter som; små tärningar av kyckling som wokas tillsammans med vitlök, schalottenlök och chili. I originalreceptet så strör man på jordnötter, men min man är inte så förtjust i jordnötter och efter att han varit i Kina några gånger och fått en variant med cashewnötter i, så byter vi oftast ut jordnötterna mot cashewnötter när vi gör den här hemma. Jag tycker att det är gott med vilket som, men visst, jordnötter smakar ju lite mer 🙂 Den här rätten är lite som en kinesisk variant av vår pytt i panna; det ska vara kyckling i, men i övrigt så har alla sin egen variant.
Man använder den “vanliga” marinaden med bikarbonat och Maizenamjöl som jag har skrivit om tidigare, och sedan häller man på en sås på soja och potatismjöl på slutet för att få den där “sammetslena” känslan som man känner igen från kinesisk matlagning. Man kan välja hur starkt man vill ha det genom att välja om man vill ha i chiliflakes (eller Sambal Oelek) eller inte. Men det ska egentligen ingå chili i rätten.
Här är receptet på vår Gong Bao jiding (5 portioner):
800 g kycklingfilé
100 g schalottenlök (2 bananschalotten)
100 g salladskål
200 g morot
4 salladslökar
4 vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes eller Sambal Oelek
40 g sweet chilisås
Jordnötter eller cashewnötter att strö över
Mango chutney att ha till
Jasminris eller blomkålsris som tillbehör
Sås:
2 tsk kinesisk soja
2 tsk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 dl vatten
3 tsk Maizenamjöl
Skär kycklingfiléerna i små tärningar à 1 x 1 cm (skär dem när de fortfarande är lite småfrusna, så är det lättare att få till fina tärningar). Marinera kycklingbitarna i bikarbonat, soja, salt, socker och Maizena och rör runt. Låt stå medan du förbereder resten av ingredienserna.
Hacka schalottenlöken fint och pressa vitlöken ner i en wokpanna. Strimla salladslöken och skär morötterna i små tärningar. Skiva salladslöken i ungefär 1/2 cm-bitar. Rör ihop såsen och ställ åt sidan.
Hetta upp hälften av oljan och stek schalottenlök och vitlök tills det börjar dofta om vitlöken. Lägg i hälften av kycklingbitarna och stek på hög värme i några minuter (det tar bara ett par minuter för så små bitar att bli klara). Häll över i en djup tallrik och stek på resten av kycklingbitarna. Häll tillbaka allt i pannan. Lägg i morotsbitarna och salladskålen och rör om. Låt steka några minuter. Häll på såsen och rör ordentligt under tiden, så att det inte stelnar och bränns fast i botten av pannan. Häll i sweet chilisås och tillsätt chiliflakes och salladslök och rör runt. Servera med jasminris och en klick mango chutney.
Kycklingröran innehåller 123 kcal/100 g, kokt jasminris 113 kcal/100 g och mango chutney 250 kcal/100 g, så om man vill hålla sig omkring 400 kcal för middagen, så är en lagom portion:
150 g ris (kokt): 170 kcal
150 g kycklingröra: 184 kcal
15 g mango chutney: 38 kcal
Totalt: 392 kcal
Näringsvärdet i kycklingröran är:
4,4 g fett
5,2 g kolhydrater
20,6 g protein
1,1 g kostfiber
Denna rätt ska vi testa ,med vår kyckling frälsta dotter…fniss …men inte me jordnötterna pga allergi ,men d ska nog gå bra ändå. ?
Hur många portioner är dina recept beräknade till ??
Mvh Carro
Åh, nu har jag lagt till hur många portioner det är till för. Det hade jag missat; tack! 🙂 Ibland tycker jag att det är svårt att bestämma hur många portioner det “ska” vara till, för man äter ju så olika mycket. Jag äter ju ganska små portioner, så då blir det många, men äter man som min man och son, så blir det nog hälften så många ;). Nu skrev jag dock dit antal “normalstora” portioner och inte bantningsportioner 😉