Kyckling­gryta med morötter och majs

Det har varit väldigt dåligt med inspirationen den senaste veckan, och jag har haft svårt att komma på något nytt att laga. Men mat blir det ju iallafall, och idag blev det en kycklinggryta med kokosmjölk, hyvlade morötter, majs och lök. Det blev inte alls dumt, så den fick sin givna plats här på bloggen! Det blev sött och gott med majs och morötter, så man kan kosta på sig att slänga i lite chili som motvikt; det passar fint!

Vi serverade grytan med jasminris – det som nu blev kvar efter att jag nästan bränt sönder kastrullen som det färdiga riset låg i…

Det är fortfarande ovant att spisen känner av och slår på den platta som någonting står på…om man inte ser upp. Så när jag skulle dra på värmen på wokpannan, så insåg jag för sent att det var riskastrullen som var på maxvärme. Bränt jasminris luktar gammalt askfat, kan jag meddela. Inte att rekommendera, alltså. Om man inte gillar doften av gammalt askfat i köket, förstås. Så nu får jag se om det går att spetta loss risresterna från den stackars kastrullen, eller om det blir till att kasta den till slut 🙁

Men iallafall! Grytan blev god! 😀

Kycklinggryta med morötter och majs (6 portioner):
550 g kycklingfilé
250 g morot (3 st)
2 schalottenlökar
1 solovitlök
2 stora, gula lökar
2 tsk rapsolja
1 tsk Sambal Oelek
2 små burkar majs
1 bunt salladslök

morotter

Skär kycklingen i små tärningar och marinera med japansk soja, lite salt, socker och bikarbonat (för de som vill; det blir jättemört och gott!) och ett par teskedar Maizenamjöl. Låt stå och marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

Hacka vitlök och schalottenlök fint och stek tillsammans med Sambal Oelek i oljan. När det doftar gott; släng i hyvlad morot (jag körde med vanlig osthyvel) och den gula löken skuren i tunna klyftor. Låt steka på medelvärme medan du börjar steka kycklingen på hög värme i en wokpanna.

När kycklingen är klar; häll ner grönsakerna i wokpannan och häll i kokosmjölk och majs. Hacka salladslöken och rör ner precis innan servering, så att den har kvar sin krispighet. Servera med jasminris.

…helt sjukt att lyckas bränna ris! Allvarligt talat! 😀

Näringsvärde:
95 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,1 g
Fett: 5,3 g
Protein: 5,3 g

One Comment Add yours

  1. Marie says:

    Thank you very much! I am glad that you like it 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *