Idag gjorde jag en stor laddning av favoritlunchen: Linssoppa med curry
Jag kan verkligen rekommendera den här som en räddare i nöden. Den är billig, enkel och lätt att göra i stora mängder och är precis lika god när den varit fryst. En annan fördel är också att man kan stoppa i nästan vilka grönsaker som helst som man har hemma och som behöver användas upp. Fast majs måste man ha i; det kan man inte skippa.
Dagens variant av linssoppa med curry (8 portioner):
1 paket (400 g) röda linser (ja, det måste vara röda linser; inte gröna…det blir jättetrist i färgen)
2 små burkar majs (kolla så att det inte är tillsatt socker; otroligt nog så är det det i vissa fabrikat)
200 g morötter
3 gula lökar (ungefär 350 g)
1,5 l vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
4 msk Sweet chilisås
200 g böngroddar (det spelar ingen roll om det är färska eller på burk)
150 g röd paprika
200 g färskost (typ Philadelphia)
200 g sockerärtor
1 hel solovitlök eller 4 stora vitlöksklyftor
2 tsk Sambal Oelek eller 1 hackad röd chili
1-2 msk curry
Skär löken i båtar och halvera morötterna och skär i skivor. Stek lök, morötter och majs tillsammans med pressad vitlök, chili, curry och sweet chili på låg värme utan fett i en stor gryta. Häll över vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt vattnet koka upp och häll i linserna. Låt koka i tio minuter (inte mer, för då blir det gröt!). Lägg i böngroddar, paprika i små tärningar och sockerärter skurna på snedden och låt bara precis bli varmt, så att det finns lite tuggmotstånd kvar. Rör ner färskosten och rör tills det inte är några klumpar kvar. Tycker du sedan att den är för tjock, så kan man ju alltid späda med lite mer vatten, men det är ju en smaksak 🙂
Linsgrytan ger 74 kcal/100 g och idag åt jag en portion på 400 g plus en skiva knäckebröd med Bregott och avocado med citronpeppar och flingsalt på toppen. Man måste ha citronpeppar och salt på avocado – det är sjukt gott!
Så middagen idag blev:
400 g linssoppa: 300 kcal
1 skiva Falu Rågrut: 35 kcal
5 g Bregott: 34 kcal
30 g avocado: 48 kcal
Den här middagen blev alltså totalt 417 kcal
Man kan ju såklart skippa knäckebrödet och bara äta mer av soppan om man vill. Till lunch brukar jag bara äta soppan som den är; det blir ganska lagom. När vi har ätit den till middag är det däremot trevligare med lite extra piff 🙂
Näringsinnehållet för soppan är:
1,8 g fett
9,7 g kolhydrater
3,9 g protein
1,8 g kostfiber
Super god
Tack Marie för att du delar med dig av goda och nyttiga recept! Den här grytan har jag ätit hela veckan nu och tycker forfarande att den är fantastiskt god!
Vänliga Hälsningar
Pamela Wallgren (Sara Lillos dotter)
Åh, vad kul att höra! Jag har varit bortrest i två veckor, så därför kommer svaret lite sent! Det är alltid roligt att höra att någon uppskattar recepten 🙂