Dagens mat!

Dagens mat blev en massa grönsaker i en massa härliga färger!

Ratatouille är jättebra som tillbehör till en köttbit, lite kycklingfilé eller bara som det är om man vill hålla det vegetariskt.  Det är ju extremt lite kalorier i också, och massor med näringsämnen. Win-win!

Här kommer receptet på min modifierade ratatouille med salladslök och Pak Soi:

1 grön squash
1 bunt salladslök
2 gula lökar
4 paprikor, 2 gula och 2 röda
3 knippen Pak Soi
3 vitlöksklyftor
5 medelstora tomater
3 msk Sweet chilisås
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1 tsk Sambal Oelek
Smaksätt med lökpulver, salt och om du vill, fler örtkryddor såsom rosmarin, timjan och dragon.

Häll olivoljan i en wokpanna eller stor stekpanna; grönsakerna kommer att ta stor plats. Pressa vitlöksklyftorna och lägg i Sambal Oelek ock stek tills det börjar dofta vitlök. Tärna alla grönsaker grovt och lägg allt utom salladslöken i pannan (även basilika och övriga örtkryddor). Häll i sweet chilisåsen och rör om. Låt grönsakerna och kryddorna puttra ordentligt i ungefär tjugo minuter, beroende på hur mjuka man vill att grönsakerna ska vara. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd kvar och det är det efter tjugo minuter. När grönsakerna har puttrat klart, så rör man ner den skivade salladslöken och låter den bara precis bli varm. Den är godast när den är lite, lite knaprig. Smaka av med salt och lökpulver.

Ratatouillen som den är lagad här innehåller  bara 63 kcal / 100 g

En portion på 300 g ger då 190 kcal
Man kan ha ett par bitar kassler till som jag hade idag. Två normalstora skivor blir ungefär 150 g och det blir då ungefär 160 kcal
Så totalt blir en portion 340 kcal

Näringsinnehållet för ratatouillen är:
1,9 g fett
7,7 g kolhydrater
1,4 g protein
1,7 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *