Söndags­inspiration

Nu är det dags för en ny vecka, och vad är bättre än en måndag att börja (eller fortsätta) med lite nya, sunda vanor?

För att inspirera så tänkte jag ge lite tips om var man kan börja; fundera över vad som är det egentliga problemet med ditt ätande. “Dålig karaktär” finns inte. Det är bara ett uttryck som människor använder för att trycka ner och tillskriva en person en dålig egenskap. Vad skulle det egentligen innebära? Att man är svag fastän man hela tiden kämpar mot sin kropp och sin hjärna? Tror inte det. Det låter ju inte ens rimligt. Det där säger man bara för att vara elak av någon anledning. Man kanske istället ska se det positiva i det och tänka att det är bra att kroppen reagerar som den gör med att lägga på sig vikt och få en att må dåligt när man äter fel. Då blir man ju så illa tvungen att ta hand om sig själv om man vill må bra och se bra ut. Man måste se något positivt i allt, eller hur?

Hemligheten är ju att komma på det där tricket som funkar för just dig. För mig tog det sisådär ungefär 35 år. Men bättre sent än aldrig.

Oavsett vad som är ditt problem, så finns det alltid en lösning; det gäller bara att definiera problemet och hitta den lösning som passar för just dig.

Börja med att fundera på vad fallgroparna är för dig.

Många med ätproblematik är s.k. ”känsloätare”, vilket innebär att man alltid hittar tillfällen att äta något som inte är riktigt bra. Man äter för att man är glad (då ska man ju fira), man äter för att man är ledsen (det är ju så synd om mig, så visst kan jag unna mig), man äter när man är stressad (jag hinner ju inte fixa något vettigt; och så har jag ju inte ätit på så länge), man äter för att det är mysigt och invant (fredagsmys, lördagsmys, osv.) och man äter för att man inte vill sticka ut när man är ute och äter med andra, för att nämna några exempel.

I detta fall är den enda och riktiga lösningen att bli medveten om dessa tankar och känslor och se dem för vad de är; det är bara känslor och känslor går faktiskt att stå emot. Man måste bara öva, öva och öva. Jag utmanar dig; bli lite obstinat mot dig själv och gör inte som din hjärna säger åt dig jämt. Gör tvärtemot några gånger och se hur det funkar!

Nu ska jag planera lite mat inför veckan, så att jag inte faller i “jag har inte med mig något vettigt att äta”-fällan imorgon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *