Spansk tortilla!

Idag blev det spansk tortilla till middag. Tortilla är lite som pizza eller pytt i panna; man gör en äggstanning och sedan tittar man vad man har i kylen och slänger i det man har hemma. Jag har provat mig fram i många år, och med de här ingredienserna tycker jag att den är som bäst! Det man alltid har i en tortilla är, förutom äggstanningen, kokt skivad potatis. Det är jättegott och det kan man inte utesluta. Då blir det inte samma rätt. I min tortilla har jag dessutom tärnad, rökt fläskfilé, massor av bladspenat och två hela buntar färsk sparris…och inte att förglömma; riven parmesan på toppen.

Här är receptet på min spanska tortilla:
8 ägg
3 dl mjölk (3% fett)
2 vitlöksklyftor
200 g Grön Zuccini (Squash)
130 g babyspenat (2 små påsar)
20 g smör
80 g schalottenlök
200 g rökt fläskfilé
450 g kokt potatis
2 buntar färsk sparris
10 g riven parmesanost

Börja med att skiva potatisen i 3 mm skivor och koka dem mjuka under tiden du förbereder resten av ingredienserna. Ännu bättre är förstås om du har kvar kokt, kall potatis sedan tidigare.
Vispa ihop ägg och mjölk och salta lätt. Ställ åt sidan.
Skär zuccinin i små tärningar och halvera schalottenlöken och skär i tunna skivor. Hacka vitlöken. Stek zuccini, schalottenlök, vitlök och bladspenat i smöret i en stor stekpanna tills det är mjukt och vätskan från zuccinin kokat bort. Skär fläskfilén i små tärningar och lägg i stekpannan. Krydda med svartpeppar och lökpulver. Lägg den skivade potatisen över de stekta grönsakerna och fläskfilén i stekpannan. Häll över äggstanningen och sätt på locket. Dra ner värmen och låt tortillan stelna till; det tar ungefär en halvtimme.
Det kan bli lite vätska från grönsakerna, så ta av locket en stund mot slutet och höj värmen på plattan så att vätskan kokar bort och det blir en fin stekyta undertill. Håll koll så att den inte bränns vid.
Skär sparrisen i sneda bitar. Koka upp vatten och lägg ner sparrisbitarna i kokande vatten. Låt koka i 1-2 minuter så att de fortfarande har kvar sin krispighet.
När tortillan känns någorlunda fast i konsistensen; lägg en stor tallrik över den och vänd över hela på tallriken och låt den sedan glida ner i pannan igen så att man ser den fina stekytan. Låt den steka på andra sidan i ett par minuter.
Lägg sparrisen i en stor hög ovanpå tortillan och strö över riven parmesan.
Servera med creme fraiche smaksatt med en liten skvätt sweet chili, svartpeppar, lökpulver och salt och några bitar avocado (om du vill).

Tortillan ger 105 kcal/100 g och en portion på 280 g kan vara ganska lagom och ger då 290 kcal. Vill man ha en klick creme fraiche till, så är 25 g en ganska lagom klick och det ger ungefär 80 kcal. En sådan portion blir då 370 kcal. Vill man fylla på lite mer, så kan man ta en bit avocado till, som innehåller 160 kcal/100 g.

Näringsinnehållet i tortillan är:
4,6 g fett
7,1 g kolhydrater
7,2 g protein
0,6 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *