Skär­bönor med bacon och röd­lök – fan­tas­tiskt gott!

Jag köpte hem skärbönor förra veckan och har funderat på vad man kan göra för gott med dem. Jag kom att tänka på en rätt som vi fick när vi var i Peking en gång, och tänkte att jag kunde försöka efterlikna den eftersom den smakade så fantastiskt gott. Det vi åt vad Haricots verts, som antagligen var friterade för de var lite krispiga (men ingen frityrsmet), och sedan var de kryddade med vitlök, massor med svartpeppar, och något krispigt som jag inte riktigt vet vad det var, men som påminde om knaperstekt bacon i små smulor (det var säkert något läskigt som typ fermenterade torkade räkor eller annat mysigt, men gott var det!) Jag kommer fortfarande ihåg smaken 🙂

skarbonor

Jag kokte bönorna istället, för det kändes lite overkill att fritera bönor till en vardagsrätt – inte det nyttigaste heller, förstås 🙂 . Det blev också knaperstekt bacon, och så finhackad rödlök och vitlök som fått steka långsamt i smör tills det blir sådär fint karamelliserat och härligt. Till sist så blev det en rejäl klick Philadelphiaost som fick smälta ner i bönröran; det blev inte äckligt, precis! Till detta (eller det kanske var det här som var tillbehöret?) så blev det kryddiga kycklingköttbullar och jasminris.

Det var gott med köttbullarna och riset till förstås, men om jag hade fått välja så hade jag nog bara ätit en stor skål med bön-och baconröran med lite skivad salladslök på toppen och inget mer! Det får det bli en annan dag 😉 .

Skärbönor med knaperstekt bacon och karamelliserad lök (4 portioner som tillbehör):
350 g skärbönor i ungefär 2 cm bitar
250 g rödlök (2 st medelstora)
4 vitlöksklyftor, pressade
1 paket bacon, knaperstekt
100 g Philadelphiaost

Skär bönorna i sneda, ungefär 2 cm breda bitar och koka i saltat vatten i fem minuter. Häll av i ett durkslag. Hacka rödlöken fint och pressa vitlöken ner i en stekpanna. Stek lök och vitlök på svag- medelvärme i ungefär en kvart, tjugo minuter för att få den riktigt fina karamelliserade smaken. Knaperstek under tiden baconet i små bitar, låt fettet rinna av i en sil innan du häller ner det i pannan med löken. Häll även ner de kokta bönorna och rör om. Släng i Philadelphiaosten och låt den smälta långsamt. Rör om tills osten har fördelat sig jämnt. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lökpulver.

Kycklingköttbullar (ungefär 30 st):
800 g kycklingfärs
1 ägg
1 tsk salt
1msk japansk soja
1 tsk torkad koriander
1 tsk currypulver
2 tsk sesamolja

kycklingkottbullar

Blanda ner ägget i färsen och tillsätt alla kryddorna och sojan. Forma små bullar och släng ner i kokande vatten i en gryta och låt dem koka i ungefär fem minuter. De får så fin, rund form då, som är svårt att få om man slänger dem direkt i pannan och börjar steka. Efter att de kokt klart, så stek dem i lite smör, så att de får en fin stekyta.

Servera bönröran, med köttbullarna och kokt jasminris.

Näringsvärde för bönröran:
138 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,1 g
Fett: 9,8 g
Protein: 3,3 g

Näringsvärde för köttbullarna:
158 kcal/100 g
Kolhydrater: 0,9 g
Fett: 7,8 g
Protein: 20,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *