Bästa vardagsmaten; tomat- och tonfisksås

Det här receptet var jag bara tvungen att lägga upp. Det här är en favorit som snabblagad vardagsmat (jag har många favoriter, jag vet). Fördelarna med den här rätten är många; den är nyttig, den är enkel att tillaga, den är billig och dessutom god. Det förutsätts dock att man gillar tonfisk. Sådana här rätter är väldigt bra att ha på sin repertoar eftersom man orkar laga till dem även om man kommer hem lite sent från jobbet och känner sig trött. De huvudsakliga ingredienserna är på burk, vilket kanske låter trist. Men oj, vad tacksam man är för det när man bara kan plocka fram det ur skåpet istället för att inse att något man skulle haft i, har legat och blivit gammalt i kylen.

Som tillbehör kan man ha vanlig spaghetti eller squashpasta, beroende på hur mycket man vill tänka på kalorierna. Blomkålsriset som jag gjorde häromdagen går ju också alldeles utmärkt att ha till.

Du kanske nu har lagt märke till att de flesta av mina recept innehåller väldigt mycket grönsaker. Det är lite det som är tricket. Genom att alltid lägga till extra grönsaker när man lagar mat, så får man i sig mycket mer vitaminer och fibrer, och så sparar man in på både kalorier och miljö samtidigt. Jag vågar nog säga att man kan ta alla sina vanliga recept och göra om till nyttigare varianter genom att lägga till extra grönsaker och rotfrukter; då får man också en kosthållning som håller i längden och inte bara en diet som man sedan slutar med. Dieter är aldrig bra; det är bara en kortsiktig lösning. Man måste hitta ett sätt som håller i längden.

Imorgon tänkte jag lägga upp en fantastisk chokladmousse som innehåller massor av protein och väldigt lite socker. Det kanske kan passa till lördagskvällen?

Men nu till receptet på den goda tomat- och tonfisksåsen:

2 burkar krossade tomater
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl vatten
220 g grovrivna morötter
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 tsk Sambal Oelek
25 g smör
30 g barbecuesås med röksmak
Salt, nyriven svartpeppar och lökpulver efter smak

Hacka löken fint, riv morötterna grovt och hacka eller pressa vitlöksklyftorna. Lägg allt i en stor stekpanna tillsammans med Sambal Oelek och stek i smöret tills löken har blivit genomskinlig. Häll på krossade tomater och tonfisk och rör om. Häll lite vatten i tomatburkarna och rör runt. Häll i vattnet också. Rör ner barbecuesåsen och låt puttra i några minuter. Släng i en rejäl klick creme fraiche (alltså 1 dl) och rör om tills alla klumpar är borta. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Tja, nu är det redan klart!
Vill du undvika allt tillsatt socker, så kan du självklart skippa att stoppa i barbecuesåsen. Jag äter så pass lite socker i min kost generellt, så jag känner inte att det lilla gör någon skillnad. Men självklart så är det upp till var och en.

Servera tillsammans med spaghetti eller bönpasta. Vill man, så kan man strö lite riven parmesan på toppen, men det funkar utan också om man inte har det hemma (parmesanost innehåller 354 kcal/100 g, men en lagom mängd att strö över är ungefär 5 g, så det ger ändå bara 18 kcal i så fall).

Såsen ger  80 kcal/100 g, squashpasta 24 kcal/100 g och vanlig pasta (kokt) 139 kcal/100 g.
430 g sås: 349 kcal
250 g squashpasta: 40 kcal
Totalt: 389 kcal
Eller
260 g sås: 210 kcal
130 g kokt pasta: 180 kcal
Totalt: 390 kcal

Här ser man ganska tydligt hur portionsstorlekarna ändras beroende på vilket alternativ man väljer. Vill man ha vanlig pasta, så blir portionen 390 g, men om man väljer squashpasta som tillbehör så blir det 680 g för en portion. Så, då får man välja om man känner för mer energität eller mer voluminös mat, helt enkelt 🙂

Näringsinnehållet i såsen är:
4,8 g fett
5,1 g kolhydrater
4,7 g protein
1,0 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *