Idag hade vi gravad lax som behövde ätas upp inom ett par dagar. Det är inget tråkigt problem, kan man säga. Men det kändes som om det kunde vara kul med ett lite roligare tillbehör än bara kokt potatis och ägg (även om det också är gott, förstås), så jag gjorde en sötpotatissallad med fetaost, champinjoner och salladslök. Det blev verkligen jättegott och man känner direkt att den här salladen skulle passa som tillbehör till det mesta; en fin köttbit, ugnsbakad kycklingfilé, eller som vi hade – till lax. Jag kokte lite quinoa också och tanken var att den skulle i, men när jag hade blandat ihop det andra, så kändes det liksom lite överflödigt. Jag får fundera ut något som man kan göra med quinoan imorgon, helt enkelt 🙂
Sötpotatissallad med fetaost (4 portioner):
580 g sötpotatis (2 medelstora)
100 g salladslök
350 g champinjoner
150 g fetaost
Salt, peppar och lökpulver efter smak
Skär sötpotatisen i kuber, ungefär 2×2 cm stora och lägg på ett bakplåtspapper i ugnen. Krydda med salt och lökpulver. Baka dem i ugnen i ungefär 20 minuter, tills de känns mjuka. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar och stek dem i medelvarm stekpanna under tiden sötpotatisen är i ugnen. Salta lätt på dem. Skär salladslöken i sneda skivor. Smula fetaosten. Häll allting i en skål och blanda runt ordentligt så att allt blir jämnt fördelat. Strö eventuellt över lite flingsalt och rör runt. Sötpotatisen kräver ju lite salt, men det beror ju helt på vad man har till. Gott blev det oavsett!
Näringsinnehållet i salladen blev:
94 kcal/100 g
Kolhydrater: 12,5 g
Fett: 2,9 g
Protein: 5,9 g
En lagom portion kan vara:
250 g sallad: 236 kcal
100 g gravad lax: 179 kcal
Totalt: 415 kcal