Hem­gjord gnocci med savoy­kål och polka­betor

Visst känns det lite märkligt när man kommer in i affären och det gapar tomt på hyllorna där det skulle ha varit sallad och andra bladgrönsaker, när gurkan kostar femtio kronor kilot och paprikan närmre åttio? Tråkigt för grönsaksodlarna i södra Europa, men ett uppsving för våra svenska rotfrukter och grönsaker. I våra påsar blev det morötter, sötpotatis, polkabetor, savoykål, några olika sorters lök, och palsternacka. Det ska vi nog lyckas göra något gott av i veckan!

savoykal2

Vi hade gäster igår, och gjorde egen gnocci. Jag fullkomligt älskar hemgjord gnocci! Den är god färdigköpt också, men det går ändå inte att jämföra med hemgjord. Det tar en stund att rulla ut och skära i bitar, men det är inte svårt, och det är väl värt tiden man lägger ner på det! Ur mättnadssynpunkt så är det ju också bättre än “vanlig” pasta, eftersom den är gjord på mestadels potatis.

För att få in lite nyttigheter, så stekte jag gul lök, savoykål och tunt skivade polkabetor i smör och ringlade lite Akaciahonung över. Sedan blandade jag bara ihop det med gnoccin. Det blev fantastiskt gott i all sin enkelhet. Sedan hade vi lite tunnskivad oxfilé kvar från gårdagens middag, så några sådana bitar slank också ner i tallriken. Inte helt fel som måndagsmiddag!

Recept på gnocci:
1,5 kg potatis
5 dl vetemjöl
2 ägg
1-2 tsk salt

gnocci1
Koka potatisen tills den är helt mjuk och pressa den sedan på minsta skivan i en potatispress. Blanda i ägg, mjöl och salt. Mängden mjöl kan justeras beroende på hur man vill ha smeten. Om den känns lös och svårhanterlig, så blanda i lite mer mjöl, men smeten kommer så klart att vara kladdig oavsett, så man får ha en del mjöl på bakbordet när man ska forma sina gnoccis.

Rulla ut ungefär 2 cm breda “ormar” och skär i ungefär 2-3 cm långa bitar. Koka upp vatten i en stor (5 liters-) gryta och släng i dem efterhand. När de flyter upp till ytan, ta upp dem med hålslev och lägg över i ett durkslag och låt rinna av. När alla är klara; häll tillbaka i en kastrull eller skål och ringla över lite olivolja. Precis när man plockar upp dem ur vattnet så kan de kännas lite klibbiga, men när de legat ett par minuter, så stelnar de till och klibbar mindre. Så det är ingen fara; man kommer inte att få en enda stor klibbig klump, som man kan tro först 🙂 .

Stekt savoykål och polkabetor med honung (4 portioner):
150 g savoykål
300 g gul lök
150 g polkabetor
3 vitlöksklyftor
20 g Akaciahonung
30 g smör

savoykal-och-polkabetor

Skär savoykål i grova bitar (skär bort stammen; den är lite väl svårtuggad) och skär löken i klyftor. Skiva polkabetorna i tunna skivor (jag delade dem först på hälften och sedan skivade jag tunt). Pressa över vitlöken och stek alltihop i smöret tills det är mjukt, det tar ungefär tjugo minuter. Efter ungefär tio minuter; ringla över honungen och rör om och låt sedan steka försiktigt i tio minuter till. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda med gnocci och strö eventuellt lite riven parmesan över. Så himla gott!

Näringsinnehåll för gnoccin:
133 kcal/100 g
Kolhydrater: 30,7 g
Fett: 0,3 g
Protein: 3,6 g

Näringsinnehåll för grönsaksröran:
95 kcal/100 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 5,4 g
Protein: 1,4 g

…och så lite oxfilé för att få upp proteinhalten 😉
122 kcal/100 g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 4,4 g
Protein: 20,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *