Lyxsoppa på en måndag

Åh, jag har ju inte lagt upp några recept i helgen, men jag gjorde en helt fantastisk moussaka! Jag ska bara försöka komma ihåg vad jag hade i den 😉 Jag improviserar ganska mycket när jag gör mat, och vi skulle ju ha gäster, så då blev det som det blev med att skriva ner allting. Men god blev den! Jag lovar att försöka återskapa den och lägga upp receptet snart!

Men till dagens recept: det blev en majs- och zuccinisoppa med savojkål och lagrad ost. Den är så mild och fin i smaken, så man bara måste slänga i lite chili på toppen precis innan man ska äta. Oh, så gott! Ni måste prova 🙂 Den här kan man precis lika gärna ha som förrätt till finmiddagen på helgen, som lyxig vardagssoppa mitt i veckan!

Här är receptet på majs- och zuccinisoppan (det blir 8 portioner):
2 stora zuccini/squash (ungefär 700 g)
1 bunt salladslök
3 små burkar majskorn (eller 420 g avrunnen vikt)
100 g savoykål
2 dosor “Fond du Chef” kycklingfond
1 msk torkad timjan
2 msk sherry (Bristol creme, t ex.)
2,5 dl vispgrädde
4,5 dl mjölk (3%)
1/2 tsk bikarbonat
80 g riven, lagrad ost (typ brännvinsost eller västerbottensost)
Färsk timjan att ha som garnering
1 dl vatten att späda med efteråt
Salt, nyriven svartpeppar och chiliflakes efter smak (och lite Tabasco om man gillar lite extra sting)
Några droppar vit tryffelolja

Börja med att skala zuccinin med juliennejärnet, så att du har zuccinipasta till en annan dag. Det är ju det yttersta som blir bäst till det, men i den här soppan, så ska man använda köttet inuti. Perfekt kombomat! Skär zuccinin i stora tärningar (typ 2×2 cm) och skiva salladslöken tunt. Separera det vita och det gröna på salladslöken och stoppa zuccinitärningar och det vita av löken i en stor kastrull och stek försiktigt tills det mjuknar utan att ta färg. Spara det gröna av löken i en skål att ha som garnering. Strimla savojkålen grovt och häll i grytan och låt steka med en stund tills den också har mjuknat.

Häll i majs, fond och sherry och rör om (doften av sherryn i den här soppan är himmelsk!). Häll på mjölk och grädde. Tillsätt 1/2 tsk bikarbonat och rör om (detta för att kålen skall bli riktigt mjuk så att soppan blir helt slät när man mixar den). Låt soppan koka en stund tills alla grönsaker blivit genommjuka (håll koll på den, för det kokar lätt över). Mixa soppan slät med stavmixer eller i mixerkanna. Riv osten grovt och tillsätt den till soppan. Rör tills osten smält. Smaka av med salt, nyriven svartpeppar och chiliflakes. Soppan tjocknar när den svalnat lite grann, så späd med lite vatten om du tycker att den blir för tjock.

För den som gillar lite starkare smak; tillsätt några droppar Tabasco, annars låt bli. Häll upp i varma skålar och garnera med det gröna på salladslöken, färsk timjan, mer chiliflakes och lite extra riven ost. Till sist; skvätt över några droppar vit tryffelolja, för det är så himla gott!

Soppan innehåller 93 kcal/100 g, osten 390 kcal/100 g och salladslök 30 kcal/100 g, så det är bara att väga upp!

Näringsinnehållet för 100 g soppa:
6,5 g fett
5,4 g kolhydrater
2,8 g protein

One Comment Add yours

  1. Lovisa says:

    Duktiga Marie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *