Idag hade jag plockat fram fläskfilé och jag visste att jag hade broccoli hemma, så det blev en currygryta med marinerad fläskfilé, broccoli, lök, äpple, morötter och vitkål, med en sås på kokosmjölk med en massa orientalisk curry i. Det blev en jätteladdning, så gör ni med de här mängderna, så kommer det att räcka till två middagar för fyra personer. Perfekt, för en sådan här gryta blir bara godare när den får stå till sig i kylen över natten.
Jag var på massage efter jobbet idag, och blev lite inspirerad när tjejen som masserade mig berättade om sitt matintresse och att hennes favorit var indisk mat. Detta kanske inte var så indiskt, men orientalisk curry är ju lite indiskinspirerat iallafall 😉 . Någon dag då jag har längre tid på mig, ska jag fundera ut vilka kryddor och ingredienser man kan ha i. Tipset jag fick var att ha mango i, och det låter ju riktigt gott; det tål att provas!
Som vanligt, så marinerar jag köttet med den “kinesiska” marinaden som får vilket kött som helst att bli så mört att man faktiskt undrar om det ens är kött längre 😉 .
Här är receptet på currygrytan (8 portioner):
650 g fläskfilé
2 msk olja att steka i efter marinering
Marinad:
2 tsk bikarbonat
2 msk japansk soja
1 tsk socker
2 tsk maizenamjöl
Lite salt
Skär fläskfilén i strimlor
Marinera såhär:
Ta 2 tsk Bikarbonat och strö över och rör runt under tiden, så att det blandas runt ordentligt.
Häll över 2 msk japansk soja
Strö över 1/2 tsk socker och rör runt
Strö över 2 tsk maizenamjöl och häll på en liten skvätt vatten och rör om ordentligt.
Låt stå medan du skär grönsakerna.
Fortsättning, recept:
4-5 vitlöksklyftor
1 tsk torkad koriander
2 msk orientalisk curry (“vanlig” gul curry)
20 g smör
250 g gul lök (2 st)
60 g salladslök
200 g morötter
200 g vitkål
2 söta äpplen
400 g broccoli
50 g sweet chili
3 burkar kokosmjölk
Jasminris till servering.
Stek köttet på hög värme i oljan i en wokpanna. Det tar bara några minuter innan det är klart. Häll över i en skål och låt vänta.
Häll smöret i en wokpanna och häll i curry, koriander och pressad vitlök. Låt kryddorna steka tills det doftar gott om dem. Skär löken i tunna klyftor och morötterna i stavar. Riv vitkålen (om du inte redan råkar ha en påse riven vitkål i kylen som jag hade, förstås). Häll alla grönsakerna i pannan och blanda runt med kryddorna. Låt steka på medelvärme i 10 – 15 minuter så att det börjar bli lite mjukt. Skär broccolin i buketter och lägg undan så länge. Tärna äpplena och lägg i pannan. Häll på kokosmjölk och sweet chilisås och lägg även i de stekta köttstrimlorna. Låt allting bli varmt. Lägg till sist i broccolibuketterna och salladslöken och rör runt. Broccolin är ju godast om den har en del tuggmotstånd kvar. Det är ju även morötterna, men de tar lite längre tid på sig att bli mjuka, så det funkar att lägga i dem från början. Om ni vill, så servera med jasminris; det är jättegott till. Eller för er som vill hålla igen på kolhydraterna – ät det som en riktigt lyxig soppa 🙂 . Så varsågod; ännu en vardagsrätt fullproppad med nyttigheter!
Näringsvärde:
112 kcal/100 g
Kolhydrater: 4,3 g
Fett: 8,2 g
Protein: 5,1 g