Zuccini­nudlar med färsk sparris

Åh, färsk sparris är så himla gott! Det råkade ligga två buntar och vänta i kylen på mig, och då kändes det som en väldigt bra idé att försöka få till en “pastarätt” av det. Jag skriver “pasta” eftersom jag strimlade zuccini (grön squash) med juliennejärnet och tog hälften-hälften zuccini och vanlig, färsk fettuccine. En bra kombo om jag fårsäga det själv.

zuccininudlar-i-wok

Visst känns det bra att ha kommit igång med bra mat igen efter alla helger? Man känner ju hur bra man mår av sådan här mat! Grön mat är bra mat, och den här rätten är det mycket grönt i – spenat, sparris, grön squash, spenatfettuccine. Ur näringssynpunkt är det riktigt bra; det enda man kan sakna här är i så fall proteinet. Men jag tror att vi klarar oss ändå idag 😉

Krämig pastasås med färsk sparris och spenat (4 portioner):
20 g smör att steka i
3 stora vitlöksklyftor
2 påsar babyspenat (à 80 g)
1 stor rödlök
80 g strimlad salladskål
200 g körsbärstomater
4 dl creme fraiche (34 %)
1 dl mjölk (3 %)
220 g färsk, grön sparris
20 g pesto
Salt, svartpeppar och chiliflakes efter smak
Parmesanost att riva och ha till

Färsk fettuccine
3 st gröna zuccini (strimla det yttersta och spara resten till en annan dag)
Stek zuccinistrimlorna i en stor stekpanna i ett par minuter; krydda eventuellt lite på dem, men ta inget fett eller någon vätska, för då blir de lätt mosiga.

kramig-pasta-med-zuccininudlar-och-sparris
Stek spenat och hackad rödlök i smöret. Häll i den strimlade salladskålen och körsbärstomaterna i kvartar. Låt allting bli lite mjukt. Häll på creme fraiche, mjölk och pesto, rör runt och låt bli varmt. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite chiliflakes (men var försiktig så att det inte blir för mycket av dem; de tar lätt över smaken). Häll till sist i sparrisen, skuren i sneda, tjocka skivor, och rör runt. Låt dem ligga i och puttra i ungefär en minut så att de har mycket härlig krispighet kvar. Servera med spenat-fettuccine och zuccininudlar…och glöm inte en riktigt god parmesan på toppen!

Näringsvärde:
113 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,9 g
Fett: 9,6 g
Protein: 2,8 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *