Okej, nu kommer det; det första kanske inte så nyttiga receptet. Om du försöker gå ner i vikt, så blir det inga stora bitar av den här, tyvärr. Men om det blir en fin helgmiddag när man bjuder hem gäster, så kan man gott prova den här helt fantastiska moussakan 🙂
Jag lovade ju att jag skulle lägga upp receptet trots att jag improviserade lite under tiden jag lagade, men jag tror att jag har lyckats komma ihåg vad jag hade i. Jag gjorde moussakan med hälften potatis och hälften aubergine eftersom min man inte är så förtjust i aubergine…ibland får man helt enkelt ge med sig lite 😉 Men ni gör såklart som ni vill! Jag tycker dock att man missar något om man inte tar med aubergineskivorna som dessutom steks i olivolja innan man lägger i dem. Jo, det gör stor skillnad för smaken! Tänk nu på att det blir två medelstora ugnsformar om man gör den här mängden. Jag tänkte att eftersom det ändå är en del pyssel, så vill man ju göra en rejäl laddning när man ändå är igång.
Här är receptet iallafall:
800 g högrevsfärs (det går ju med vanlig nötfärs också, såklart, men det här smakar lite mer)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
4 msk tomatpuré
2 burkar finkrossade tomater
2 msk kalvfond (Bong, Touch of Taste)
1,5 dl portvin
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 msk torkad oregano
3 msk sweet chili
1-2 krm cayennepeppar
smaka av med salt och nymalen svartpeppar
2 stora aubergine
Smakrik olivolja till stekning
5 – 6 medelstora potatisar
Bechamelsås:
150 g smör
2,5 dl vetemjöl
12 dl mjölk (3%)
6 äggulor
200 g lagrad ost
100 g getost
Börja med att sätta på potatisen att koka. Stek vitlök, sambal och finhackad lök tills löken blivit mjuk och genomskinlig. Lägg i färsen och stek den tillsammans med kanel, ingefära och cayennepeppar. Häll i tomatpuré, krossade tomater, kalvfond och portvin och låt puttra under lock tills den tjocknat; i 20 – 30 minuter.
Skär aubergine i centimetertjocka skivor och stek i olivolja. Det kommer att gå åt en del olja eftersom aubergine är som svamp som suger åt sig ganska mycket som man häller i pannan. Stek tills skivorna är mjuka, men inte sladdriga, och har fått lite färg. Lägg skivorna på ett fat efterhand.
Gör under tiden bechamélsåsen. Smält smöret och vispa sedan i mjölet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken under fortsatt vispning. Vispa äggulorna lätt i en separat skål och häll sedan dessa i såsen under kraftig vispning så att det inte hinner tjockna och bli klumpar. När såsen tjocknat; dra av den från värmen och tillsätt den rivna lagrade osten och getost i bitar. Rör/vispa lätt tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.
Skiva den kokta potatisen. Bred ut ett tunt lager bechamélsås i botten på en stor ugnsfast form (eller två 😉 ) och lägg på ett lager aubergineskivor och skivad kokt potatis. Lägg ett lager köttfärssås över, och ännu ett lager aubergine- och potatisskivor. Lägg i ett lager köttfärssås till, och avsluta med ett tjockt lager bechamelsås på toppen. Nu är allting färdigt och tillagat, så det är bara själva gratineringen kvar. Stoppa in formen i 200 grader i ungefär 20 minuter och sedan är allting klart! Vill man förbereda dagen innan, så lägger man ihop allt och sparar gratineringen till nästa dag. Allt är ju färdiglagat, så det är bara uppvärmningen som behöver göras då. Och så är det ju trevligt om det får lite färg också 🙂
Till detta, så gjorde jag en sallad på blandad småbladig sallad, fina, små körsbärstomater och tärnad avocado med balsamico (riktig, söt sirapsliknande – inte vinägervarianten) och vit tryffelolja.
Jag glömde faktiskt bort att beräkna näringsinnehållet i den här, så detta får bli njutmat som man inte äter varje dag; iallafall för mig 🙂