Pasta måste ju vara bästa vardags­maten!

Åh, nu är det ju snart helg, och det här har varit en riktigt stressig vecka på jobbet, med jobb både på dagar och kvällar, så nu ser jag verkligen fram emot helgen! Det har däremot ändå varit en riktigt bra matvecka och det ger en massa extra energi! Imorgon kväll ska jag dessutom träffa min syster och systerdotter som är nere från Norrland på besök, så det blir en riktigt rolig början på helgen. Senast vi träffades var ju i julas, så nu har vi lite att ta igen 🙂 .

Men! Till dagens mat! Idag blev det pasta med sås…låter kanske lite trist och onyttigt, men nej! Självklart så är det ju inte så! Jag har piffat till det och tänkt på både hälsan, miljön och tidsaspekten idag 🙂 . Det blev alltså en vegetarisk pastasås med finrivna morötter (ja, jag vet – morötter igen, men vi köpte dubbelt jag och min man, så vi har ett par kg kvar i kylen fortfarande) krossade tomater, lök, vita bönor, salladslök, paprika och färsk basilika – och chili, vitlök och parmesan förstås! Om jag får säga det själv, så blev det en helt perfekt vardagsrätt ut alla aspekter som jag räknade upp tidigare (ja, riktigt gott blev det också, förstås, men det är kanske underförstått). Det är ju så skönt att ha mat som går snabbt när man vill ha tid över till annat!

Krämig tomatsås med rivna morötter (6 portioner):
300 g gul lök (2 st)
1 hel solovitlök
1 msk Sambal Oelek
30 g smör, att steka i
250 g finrivna morötter (3-4 st)
230 g ekologiska blandade vita bönor (jag tog en tetra från Zeta, men man kan ju ta vilka goda, vita bönor som helst såklart)
30 g sweet chilisås
2 burkar krossade tomater
1 stor röd paprika (~200 g)
50 g skivad salladslök
100 g creme fraiche
1 buljongtärning
Salt, svartpeppar och lökpulver efter smak
En kruka färsk basilika

pastasas-med-morot

Hacka löken fint och stek i smöret tillsammans med pressad vitlök och Sambal Oelek på medelvärme till det blivit riktigt mjukt. Riv morötterna på den finaste sidan på rivjärnet och häll i dessa i stekpannan och låt steka med en stund. Häll på de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen och låt sedan stå och puttra medan du kokar spaghetti och hackar paprikan i små, små bitar och skivar upp salladslöken. De sparar man nämligen till sist och rör i dem precis innan servering, så att de inte blir mjuka och soggiga, för då tillför de ju inte så mycket! Rör i creme fraichen på slutet, och låt såsen bli varm. Rör sedan i paprika och salladslök. Rör runt och servera med spaghetti och riven parmesanost.

Näringsvärdet för såsen blev:
76 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,8 g
Fett: 4,0 g
Protein: 1,9 g

Jag tog en portion på 140 g spaghetti (179 kcal) och 250 g sås (189 kcal), och det blev en rejäl laddning för endast 368 kcal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *