Potatis och purjo­löks­soppa – en riktig favo­rit!

Idag blev det en gammal favorit som jag inte har gjort på länge! Potatis- och purjolökssoppa :). Det är en riktigt mild och fin soppa som passar bra både som vardagsrätt eller som en fin förrättssoppa. Allt beror ju på vad man har för tillbehör! Vispgrädde har jag ju i den oavsett, så där gör jag ingen skillnad mellan fest och vardag. Varför ska man göra det? Det är ju precis lika viktigt att äta gott på vardagarna som på helgerna. Skillnaden som jag gör, är i så fall att det blir lite mer osunt på helgerna. Då stoppar man nog i sig mer onyttigheter såsom snacks, alkohol och kanske godis eller efterrätter… Men det är därför jag försöker laga riktigt god och samtidigt sund mat på vardagarna, annars hade ju livet blivit hopplöst tråkigt! Iallafall om man är lite matintresserad som jag 🙂

Något som vi funderade över idag var varför man stoppar i sig sådant som man egentligen mår ganska dåligt av. Man måste ju tycka att det är värt det. De där snacksen som magen ju inte alls gillar egentligen, har en sammansättning av fett, salt och socker som gör dem helt oemotståndliga för oss. De har gjort studier på möss, där det visat sig att om de får äta en matvara med ett visst specifikt förhållande mellan fett och kolhydrater, så äter de mycket större mängder än om de ätit matvaror med större andel fett respektive kolhydrater. Jag kan bara inte hitta studien, så jag kan inte säga några värden. Irriterande! Men…gissa vad snacks- och färdigmatstillverkare gör med den informationen? 😉 Osthjärtan säger jag bara! Helt hopplöst!

Nej, nu till dagens soppa! Jag hade vispgrädde i för att få till en riktigt fin, rund smak och sedan pimpade vi den vid bordet med skivad kycklingfilé (som jag hade kvar från gårdagens middag), tunt strimlad purjolök, finriven parmesan och knaperstekta bacontärningar. Vill man ha den vegetarisk så klarar man sig såklart utan både bacon och kyckling; jag tycker att den är fin som den är med lite parmesan och purjo i. Vill man ha den som förrätt, så ser den ju snyggare ut när den är lite enklare. Några droppar vit tryffelolja på toppen är aldrig heller fel!

Potatis och purjolökssoppa (8 portioner som huvudrätt):
1 kg mjölig potatis
500 g purjolök
2 stora gula lökar (~300 g)
1,8 l vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
3 tsk salt (det behövs en del salt, så smaka av efter hand)
5 dl vispgrädde

Tillbehör:
Finriven parmesan
Knaperstekt bacon
Finstrimlad purjolök
Ev. creme fraiche
Ev. skivad, ugnsbakad kycklingfilé

potatis-och-purjo-kokning2
H
acka löken och strimla purjolöken grovt (ta en del av det vita av löken och strimla fint och strö i soppan vid bordet). Stek löken mjuk i smöret och häll sedan på vatten och buljongtärningar. Skala och skär potatisen i grova tärningar. Låt koka tills potatisen är helt mjuk, så att den smulas sönder när du rör i kastrullen. Det tar ungefär en halvtimme. Stoppa ner en stavmixer och mixa soppan helt slät. Häll i grädden och rör runt. Smaka av med salt och eventuellt lite lökpulver. Välj några eller alla tillbehören i listan, men skippa aldrig purjon och parmesanosten!

potatis-och-purjosoppa
N
äringsinnehåll:
88 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,4 g
Fett: 6,1 g
Protein: 1,3 g

Ugnsbakad kycklingfilé:
114 kcal/100 g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 4,5 g
Protein: 16,8 g

Stekt bacon:
Kolhydrater: 0 g
Fett 6,4 g
Protein: 10,5 g

En portion på :
300 g soppa: 263 kcal
50 g kycklingfilé: 57 kcal
15 g knaperstekt bacon: 79 kcal
5 g parmesan: 18 kcal
blir totalt 394 kcal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *