Svartkål – mycket godare än det låter!

Jag köpte svartkål för några dagar sedan och sedan har jag funderat på vad man kan göra för gott med det. Svartkål är en korsning mellan grönkål och savoykål och det syns faktiskt; det är 30-40 cm långa mörkgröna blad med strukturen av savoykål. Nu vet jag också att det smakar väldigt mycket som grönkål. Gott!

Jag gjorde så att jag strimlade kålen i 2 cm strimlor och stekte den i olivolja och vitlök. Sedan saltade jag lite och kryddade med lökpulver och chiliflakes. Jag stekte bacon så att det blev knaprigt (i en egen stekpanna och hällde bort fettet) och skar parmesan i 1 mm skivor och krossade och blandade i . Oh, det blev himmelskt gott! Sedan skar jag avocado i tärningar och hade till. Vill man, så kan man ha färsk pasta eller bönpasta till och bara blanda runt med lite olivolja. Enkel och smidig vardagsmat!

Energiinnehållet i bönpasta och vanlig pasta är ungefär detsamma, men den stora skillnaden är proteininnehållet. Det är mycket mer protein i pastan som är gjord på sojabönor, så man håller sig mätt mycket längre på den jämfört med den vanliga pastan.

Ingredienser till kålröran:
300 g strimlad svartkål (två huvuden)
2 msk olivolja att steka kålen i
2-3 vitlöksklyftor
50 g parmesan
3 pkt bacon (knaperstekt; det blev 100 g kvar av mina tre paket!)
Smaka av med lökpulver, salt och chiliflakes
2 tärnade avocado att ha till
Blanda runt med färsk pasta eller bönpasta och ät!

Näringsvärde/100 g:
228 kcal/100 g
Kolhydrater: 1,0 g
Fett: 14,9 g
Protein: 19,7 g

Näringsvärde “vanlig” kokt pasta:
128 kcal/100 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 0,5 g
protein: 4,0 g

Näringsvärde bönpasta (från Risenta):
147 kcal/100 g
Kolhydrater: 18 g
Fett: 9 g
Protein: 44 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *