Den här maträtten fick jag tips på av en kompis på jobbet, när vi diskuterade det ständiga dilemmat om vad man ska göra till middag och varför inspirationen tryter ibland. Jag kan verkligen vara upp och ner när det gäller matinspiration. Ofta kan det vara så att inspirationen kommer smygande på väg hem från jobbet, eller när jag kommer hem och ser vad som finns i kylskåpet, men självklart så har även jag dagar då jag verkligen inte känner för att ställa mig och laga mat. Då är det ganska fint att ha rester i kylen från någon tidigare dag, så det är därför jag oftast gör ganska mycket mat, så att det ska räcka till mer än en middag till oss.
I söndags lagade jag linsgryta så att det blev till åtta lunchlådor. Det känns ganska bekvämt och bra att veta att man har färdiga luncher i en och en halv vecka! Jag tröttnar aldrig på den där linsgrytan, och sedan kan man ju variera den i oändlighet också – den här gången hade jag i en massa riven vitkål istället för böngroddarna, för det mättar så himla bra!
Nu råkar det faktiskt vara vitkål i det här receptet också! Surprise! Haha, jag hoppas att ni som läser min blogg gillar kål…tja…annars kanske ni inte läser den längre, i och för sig 🙂 . Okonomiyaki är som en sorts tortilla/äggakaga, fast med vitkål, salladslök och ingefära i och med knaperstekt bacon på, med två såser till; en sojabaserad och en majonnäs/creme fraiche-baserad. Annorlunda och gott blev det! Snällt i smaken och kul med såserna. Våga prova!
Okonomiyaki (6 portioner):
3 dl vetemjöl
1 dl bakprotein
4 ägg
2,5 dl vatten
500 g riven vitkål
1 bunt salladslök
3 msk inlagd ingefära
2 tsk salt
1 msk rapsolja att steka i
2 pkt bacon (uteslut om du vill göra vegetarisk)
Sötsur sojasås:
0,75 dl japansk soja (typ Kikkoman)
0,75 dl vatten
3 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
3 msk strösocker
2 tsk Maizenamjöl
Blanda alla ingredienser och koka upp, så att såsen tjocknar. Låt den puttra en liten stund så att vinägersmaken mildras lite. Låt den sedan stå och vänta till serveringen. Det gör inget om den bara är lite ljummen. Om du smakar på den, så kommer den att vara ganska skarp i smaken, men oroa dig inte – den passar jättebra tillsammans med resten av maträtten sedan!
Creme fraiche-sås:
Blanda creme fraiche med majonnäs efter smak. Jag tycker att det är lagom med ungefär 1 dl creme fraiche och 1 msk majonnäs, men gillar man lite starkare majonnässmak, så ökar man såklart bara på mängden.
Okonomiyaki:
Blanda vetemjöl, proteinpulver och salt i en bunke (har du inte proteinpulver hemma, så går det förstås lika bra att bara ta vetemjöl. Precis som det går bra att ta 2 dl mjöl och 2 dl proteinpulver). Knäck i äggen och rör runt. Häll i vattnet efterhand som du vispar/rör runt. Det ska bli en riktigt tjock smet. Riv vitkålen på grova rivskivan i matberedaren och blanda ner i smeten. Skiva salladslöken och blanda ner även denna i smeten.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stjälp i smeten. Stek på medelvärme under lock i 10 minuter. Stek under tiden baconet krispigt och häll sedan över i en sil så att det får rinna av. Efter att “kakan” stekts i 10 minuter; lägg en tallrik över stekpannan och vänd så att den hamnar upp och ner på tallriken. Låt den sedan glida av från tallriken och ner i stekpannan igen, så att den blir stekt även på andra sidan. Låt steka under lock i ungefär fem minuter till och strö sedan på det knaperstekta baconet (du kan självklart utesluta det om du vill göra rätten vegetarisk). Skär en bit och lägg upp på tallrik, ringla över sojasåsen och lägg en klick creme fraiche-sås överst.
Näringsinnehåll:
136 kcal/100 g
Kolhydrater: 12,6 g
Fett: 5,7 g
Protein: 7,7 g