Veggosöndag och hur man tacklar suget

Idag blev det vegetariska biffar med blandad sallad och creme fraiche till middag. Vi var på fest igår och det serverades allt möjligt gott, så idag var man lite sugen på att fortsätta på den inslagna vägen. I eftermiddags började hjärnan förklara för mig att det antagligen visst var värt det; lite fika eller mackor eller något annat gott och onyttigt. Som tur var så hade jag ett färdigkokt ägg i kylen, så jag bestämde mig för att äta ägget, dricka ett stort glas vatten och gå ifrån köket i en halvtimme. Om jag, när halvtimmen var över, fortfarande tyckte att jag behövde onyttigheter, så skulle jag få lov att äta det. Men nej. Jag vet ju att det funkar nu. Efter att man fått i sig något proteinrikt och väntat en halvtimme så har det gått över. Det slår aldrig fel 🙂 Det är ett så himla bra sätt att bli av med eventuellt sug på onyttigheter!

De här biffarna är goda men lite ömtåliga, så man får vara lite försiktig när man vänder dem. Det kräver en riktigt tunn stekspade och lite tålamod. Men de är väldigt goda i smaken! Jag hade ju en del överbliven squash som behövde användas upp efter alla dagar med squashnudlar, så det här är ett utmärkt sätt att få användning för mittenbitarna. Har man dessutom lite kokt potatis över från tidigare middagar, så stoppar man i dem också, sedan är det bara morötterna och löken som fattas! Perfekt restmiddag om man har sådana rester! Annars får man ju såklart köpa nya ingredienser 🙂

Recept på vegetariska biffar med squash och morötter (14 st):
400 g morötter
400 g grön squash
400 g kokt potatis
6 salladslökar
1/2 msk chiliflakes
1 msk vetemjöl
1 ägg
30 g smör att steka i
Salt och lökpulver efter smak

Om du inte har färdigkokt potatis som rester, så börja med att koka potatisen. Riv squash och morötter i ett durkslag och låt stå i en kvart för att vätska till sig. Krama sedan ur så mycket vätska det går och lägg i en trelitersbunke. Skiva salladslöken tunt och lägg i skålen med morötter och squash. Pudra över mjölet och rör i ägget. Mosa potatisen och blanda i så att det blir en grov smet. Tilsätt chiliflakes, salt och eventuellt andra kryddor.  Forma biffar på ca. 85 g och lägg i kylen en tjugo minuter så att de “sätter sig” lite. Tänk på att pressa ihop varje biff ordentligt. Stek biffarna på medelhög värme i ungefär fyra minuter per sida. Var försiktig när du vänder dem, så att de inte faller isär.

Servera med blandad sallad och en klick creme fraiche.

Biffarna innehåller 79 kcal/100 g och mina blev 80 g/st; alltså 63 kcal/st.
Jag gjorde en blandad sallad till, med röd paprika, tomater, gurka och lite pesto, och hade en klick creme fraiche till. Perfekt och inte så tung söndagsmiddag! Jag åt fyra biffar och vägde upp salladen direkt på tallriken. Sedan hade jag vanlig, naturell creme fraiche till.
Och det fina i kråksången är att det blev rester så att jag kan ta med och ha som lunch på jobbet imorgon 😛

Näringsinnehållet för biffarna är:
3,3 g fett
9,8 g kolhydrater
2,5 g protein
0,9 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *