Blomkåls­puré med vit tryffelolja och smörstekta kantareller

Vissa dagar känner man sig inte lika sugen på att laga mat…idag var en sådan dag. När jag gick från jobbet idag, så tänkte jag att vi nog skulle piffa till de goda resterna från igår och köra dem idag också. Men det blev inte så. Ibland kommer inspirationen när man kommer in i köket istället! 🙂

Jag hade två stora blomkålshuvuden liggande på köksbänken och en stor påse färska kantareller i kylen…det är ju svårt att motstå! Så det blev en blomkålspuré med vitlök med smörstekta kantareller och en fin blandad sallad. Den här blomkålspurén har jag gjort många gånger och den funkar lika bra som tillbehör till festmiddagen, som till lyxig vardagsmiddag som idag. Och lite som med resten av mina recept, så är det jätteenkelt och snabbt att göra också. Prova den som tillbehör till en fin köttbit nästa gång ni har det; det blir jättegott!

Blomkål

Blomkålspuré:
1,5 kg blomkål (2 medelstora huvuden)
2,5 dl grädde
4 vitlöksklyftor
2 msk söt sherry
salt och svartpeppar efter smak
Några droppar vit tryffelolja på toppen

Skär upp blomkålen i grova bitar och lägg ner i en stor gryta. Pressa över vitlöken och häll i grädde och sherry. Lägg på lock och koka på medelvärme tills blomkålen är genommjuk; ungefär 20 – 30 minuter beroende på hur stora bitar det är. När blomkålen är mjuk, mixa alltihop med stavmixer tills det är slätt och smaka av med salt och svartpeppar. När man sedan lägger upp på tallriken, så kan man droppa över lite vit tryffelolja för att få den där lite lyxigare smaken. Härligt med lite lyxkänsla en vardag!

DSC_0295

Stek kantarellerna i smör tills de nästan blivit lite knapriga i kanterna; då är de som bäst! Servera blomkålspuré och kantareller med en sallad gjord på skuren bladspenat, strimlad Cosmopolitan-sallad (den är den bästa salladen, tycker jag – krispig och inte ett dugg besk), det gröna av några salladslökar, ett par hackade tomater och en hackad nektarin. Strö över lite Vegeta eller lite örtkryddor och ett uns salt. Det blir mycket smak och det passar bra med det söta i från nektarinen. Det bygger ju på att man gillar frukt i mat, förstås, men det gör jag 🙂

Näringsinnehållet i blomkålspurén är:
74 kcal/100 g
Kolhydrater: 2,8 g
Fett: 5,5 g
Protein: 2,1 g

Smörstekta kantareller (om man steker 400 g kantareller i 40 g smör):
198 kcal/100 g (det blev ju bara 200 g kvar när de var färdigstekta)
Kolhydrater: 5,3 g
Fett: 17,4 g
Protein: 3,0 g

Min portion idag blev:
300 g blomkålspuré: 222 kcal
70 g smörstekta kantareller: 138 kcal
2 g vit tryffelolja: 18 kcal
Totalt: 386 kcal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *