Chili- och honungs­stekt kålrot – jättegott!

Nu har jag äntligen kommit på något att göra med kålroten som jag köpte för ett par veckor sedan! Det var faktiskt jättegott att steka den i chili och honung och blanda med vitlöksstekt savoykål och knaperstekt bacon. Inte fel alls! Jag var lite rädd att smaken inte skulle funka så bra, men det visade sig bli mycket bättre än väntat. Inte alls som rotmos, faktiskt. Det blev en mycket fräschare och trevligare smak när man stekte den! Nu måste jag köpa en till och prova att ugnsbaka den också! Det borde ju bli jättegott! Jag får fundera på vad som kan vara gott till! Det är så härligt att ha fått tillbaka inspirationen igen och komma på nya grejer att laga! Det är ju så; när man väl börjar äta bättre, så mår man bättre och då blir det plötsligt lättare att hitta inspiration till nya saker, vare sig det gäller mat eller annat 🙂 . Och sen är det ju härligt med lite sol i ansiktet ibland. Det är fantastiskt vad de små sakerna kan göra!

Chili- och honungsstekt kålrot med savoykål (6 portioner):
600 g kålrot
400 g potatis
1 msk rapsolja, att steka i
2 tsk sambal oelek
1 msk honung

4 vitlöksklyftor
40 g färsk spenat
200 g savoykål
200 g gul lök
30 g smör, att steka i

1 bunt salladslök

Skala potatis och kålrot och skär i 2×2 cm tärningar (ungefär). Koka dem halvmjuka, det tar ungefär tio minuter. Men prova med en sticka efter fem minuter och se när de börjar bli lagom. Det beror ju förstås på hur stora tärningar man skurit. De ska dock inte vara helt mjuka, för då blir de lite smuliga sedan när man steker dem.

Under tiden som kålrots- och potatistärningarna kokar; hacka lök och strimla savoykålen och stek dessa tillsammans med spenaten i smöret i en stekpanna. Pressa i vitlöken och låt steka med. Låt detta stå och steka på medelvärme tills det är riktigt mjukt.

savoykal-med-spenat1

Knaperstek bacon i små bitar, för att hälla på på slutet. Häll av fettet i en sil när baconet stekt klart. Häll oljan i en stor stekpanna och häll i sambal oelek och flytande honung. Blanda i kålrot- och potatistärningarna och stek några minuter på hög värme. Häll i kål- och spenatblandningen och blanda runt försiktigt, så att det inte blir mos 🙂 . Dra av pannan från värmen. Skiva salladslöken i 1 cm-bitar och blanda ner sist. Strö över det knaperstekta baconet.

Man kan självklart göra detta vegetariskt genom att utesluta baconet. Jag har gjort en separat näringsberäkning utan bacon också, för den som vill 🙂 .

kalrot-med-chili-och-honung-i-panna3

Näringsvärde med bacon:
99 kcal/100 g
Kolhydrater: 9,4 g
Fett: 5,3 g
Protein: 5,3 g

Näringsvärde utan bacon:
76 kcal/100 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 3,0 g
Protein: 1,4 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *