Gott nytt år! Här är vår nyårs­middag!

Nu har det varit lite julledigt här på bloggen. Jag misstänker dock att många, precis som jag, har varit upptagna med att umgås med familj och vänner och inte har suttit så mycket vid datorn 🙂

Idag blir det dock ett inspirationsinlägg med lite bilder från nyårsmiddagen som vi hade igår. Det var så himla trevligt, och vi konstaterade att vi idag hade ordentlig träningsvärk i skrattmusklerna 😀

Vi serverade en trerättersmiddag med en skaldjursförrätt med crablegs (första gången vi äter det!) ackompanjerat av räkor, sojamarinerad lax, gurka, avocado, salladslök, koriander, aioli och vit tryffelolja. Så himla snygga färger, och gott blev det också som tur var!

nyar-2016-forratt2

Det blev en klassisk huvudrätt med potatisgratäng och sous-vide-bakad oxfilé med portvinssås och rödlöksmarmelad

Hemligheten med att få en potatisgratäng riktigt bra är att man kokar lök, potatis och vitlök i grädde i en kastrull riktigt länge och sedan häller över det i en form och gratinerar det. Fråga mig inte varför, men det blir en milsvid skillnad gentemot att lägga allt i en form och köra det i ugnen istället. Det går inte ens att jämföra!

Oxfilén lagade vi till med hjälp av vår Sous-vide-apparat, vilket gör att hela köttbiten blir exakt samma temperatur oavsett hur tjock eller tunn biten är. Inga tråkiga överlagade kanter alltså, utan perfekt tillagade bitar helt igenom! För er som inte använt en Sous-vide-apparat, så kan jag berätta att det är typ en vattenbalja som man lägger det vakuumpackade köttet i, en doppvärmare med temperaturregulator, och en pump som cirkulerar runt vattnet i baljan, så att det får samma temperatur överallt. Man lägger alltså i köttet, ställer in temperaturen på 56,5 grader (det gjorde iallafall vi), och sedan låter man det ligga i baljan i 1-2 h och sedan har man helt perfekt kött rakt igenom, bara att fiska upp, steka på ytan i het panna, skiva upp och servera! Perfekt varje gång 🙂

Rödlöksmarmeladen brukar jag göra så att jag skär upp en fyra, fem rödlökar i tunna klyftor och steker dem i smör i en kastrull, sedan häller jag på balsamvinäger och honung och låter puttra ihop tills det blir helt mjukt och lite mörkt vinrött i färgen. Jag brukar hälla på lite med honung och vinäger efterhand, så att det får den smak jag vill ha. Det är ju lite olika hur söt/syrlig man vill ha den.

Till efterrätt så blev det ljus chokladmousse och vit chokladglass med salt kolasås, och hallonkräm, minimaränger med mintsmak och karamellkrisp.

minimaranger
Namnam! Tur att det blev rester så att man kan köra en repris på huvudrätten och efterrätten iallafall!

nyar-2016-efterratt

2 Comments Add yours

  1. Ann-Charlotte Lundblad says:

    Vilken middag du/ni hade gjort. Jag tycker din blogg är jättebra. Ha ett gott nytt blogg och mat år. Kram AnnCharlotte ??
    Hälsa Magnus

    1. Marie says:

      Hej AnnCharlotte! Vad roligt att höra att du gillar bloggen! Ja, nyårsmiddagen brukar vara lite speciell! Det är kul att laga avancerad mat också, men till vardags blir det betydligt enklare rätter som du ser här på bloggen. 🙂
      Magnus hälsar tillbaka!
      Kram, Marie

Leave a Reply to Marie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *