En kollega hade indisk mat med sig häromdagen, och jag blev så himla sugen på indiska kryddor och tänkte att jag var tvungen att göra något indiskinspirerat! Det blev Dhal, som är en röd linsröra med garam masala som huvusakliga smaksättning. Russin, mandlar och yoghurt kändes som givna tillbehör (fast jag tog creme fraiche, för det var vad jag hade hemma), och sedan hade vi kokt tärnad potatis, tärnad gurka och lite mango chutney till. Det mest naturliga är förstås att tänka sig att man ha naanbröd till, men jag tänkte att man ju lika gärna kunde ha allt i ett tortillabröd, som en slags taco fast med nya smaker. Det blev jättegott, så jag kan verkligen rekommendera det!
Linser är ju dessutom så otroligt bra mat – nyttigt, billigt och håller sig extremt länge. Bara att plocka fram och koka i 10-15 minuter och sedan är det klart. Ovärderligt att ha i skafferiet! Proteinhalten i röda linser är riktigt bra också – 25 g/100 g okokta, eller 11 g/100 g kokta. Detta kan jämföras med valfritt nötkött som innehåller 12 g protein/100 g. Det tänker man inte riktigt på va? 🙂
Linsröra (Dhal), 6 portioner:
1 stor gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
2 tsk rapsolja för stekning
2 tomater
3 dl röda linser
6 dl vatten
1,5 tsk malen ingefära
1 tsk spiskummin
1,5 tsk garam masala
1 tsk kanel
1/2 tsk chiliflakes
1 msk limesft
Tillbehör:
Tortillabröd
Russin
Rostade, saltade mandlar
Gurka i tärningar
Kokt potatis i tärningar
Creme fraiche eller matyoghurt
Mango chutney
Hacka lök, vitlök och morötter fint och stek tillsammans med ingefära, spiskummin, garam masala och kanel i oljan i 10-15 minuter. Finhacka sedan även tomaterna och rör ner dem. Häll sedan i linserna (och 1 tsk salt) och vattnet och låt puttra på låg värme under lock i ungefär 15 minuter. Häll i kokosmjölken och limesaften och låt koka i ytterligare ungefär 10 minuter. Smaka av med svartpeppar och salt. Det behövs en del salt för att smakerna ska framträda ordentligt, så prova dig fram! Styrkan kan man ju modellera genom att variera mängden chiliflakes. Vill man inte alls ha det starkt, så kan man bara hoppa över chilin; det blir fylligt och gott iallafall med alla andra kryddor 🙂 .
Servera i tortillabröd med linsröra i botten och tärnad potatis, gurka, russin och mandlar och lägg en klick matyoghurt eller creme fraiche på toppen tillsammans med lite mango chutney. Testa istället för fredagstacosen nästa gång!
Näringsvärde:
107 kcal/100 g
Kolhydrater: 12,8 g
Fett: 3,5 g
Protein: 5,0 g